Sunday, July 31, 2011

Cara "print screen" dengan berkesan!

Anda masih tercari-cari software untuk "capture" apa sahaja yang berada di laman web anda seperti facebook, myspace, nuffnang, blog, dan lain2? ataupun file2 penting yang tersimpan di laman anda. Firefox sendiri ada menyediakan perkhidmatan khas melalui add-on untuk membantu masalah anda. Add-on yang dinamakan "ScreenGrab!" mampu untuk "capture" dari pelbagai sudut di laman browser anda. 

Bagaimana caranya?

kepada yang masih belum mempunyai installer Firefox, boleh dapatkannya di sini:-

Sila pergi ke Tools-Add-ons

Klik search dan taip ScreenGrab. Akan muncul box seperti di atas.

Sila klik untuk tumbesaran!

Klik "Install" di bawah sebelah kanan.

Selepas siap install dan download di browser, akan keluar seperti box di atas.
Klik "Restart now" untuk mengaktifkan "ScreenGrab" di browser anda.

Sila "right click" pada laman yang anda mahu "capture". Contohnya di facebook.
Klik ScreenGrab-Save-Selection
(pilih sudut capture mana yang anda mahukan)

Anda tidak terhad untuk menggunakan "selection" sahaja, terpulang sama ada untuk memilih Complete Page/Frame/Visible Portion/Window.

Save screenshot anda di mana2 sahaja, cth dekstop dan namakan file screenshot anda (aril.png).

Gambar di atas adalah hasil "selection" yang aril lakukan. Gambar yang telah di "capture" adalah sangat berkualiti. Tak caya? anda boleh cuba sendiri..

Selamat mencuba! ^_^

11 comments:

  1. uww,tenkiu for the info ,sebelum ni ira selalu guna prt sc kat keyboard je,,takpun guna FScapture ,,:)

    ReplyDelete
  2. zie_ira

    sama2..hehe..

    aril pun mcm tu jgk..bila tahu benda ni lg best, so kongsi la ngn kwn2..hee..gambar nampak lagi berkualiti=)

    ReplyDelete
  3. wuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :)
    hbat:)
    spe xpew mizola tu..lalalaalala
    hheheh.gy la download!!!
    heheh

    ReplyDelete
  4. ade2mama..

    dari dlu smpai la ni mmg hebat pown..hehe

    aril ni peminat setia firefox k!:)

    ReplyDelete
  5. makasi infonya.. im from Indonesia...

    ReplyDelete
  6. susan..

    sama2..slalu datang ya singgah2;)

    ReplyDelete
  7. atie..

    apa yg tak jadi..cecite..cecite -.-

    ReplyDelete
  8. biasa guna chrome laa...
    kat chrome xde funtion best2 ke??

    ReplyDelete
  9. anonymous..

    firefox ni lg stabil..dan chrome masih baru..so add on pun x byk brbanding firefox...

    if ada yg best dr chrome, aril akan cuba kongsikan disini:)

    ReplyDelete
  10. Are you looking for free Facebook Likes?
    Did you know you can get these AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate