Saturday, July 30, 2011

Cara lihat antivirus anda berfungsi atau tidak!

Ada diantara anda menggunakan antivirus secara berbayar atau percuma. Komen pengguna yang menggunakan antivirus secara berbayar sudah pasti akan mengatakan ia lebih bagus untuk melawan segala virus yang berada di dalam pc berbanding antivirus percuma. 

Manakala antivirus percuma mesti akan merasakan ia berisiko untuk kena virus dan dikhuatiri boleh memudaratkan keadaan pc. Ternyata sangkaan anda kurang tepat sama sekali. Ada juga pengguna yang menggunakan antivirus berbayar tetapi di pc nya penuh dengan pembiakan virus disebabkan tidak menjaganya dengan baik. Nak tahu apa antivirus yang aril gunakan?  Avira Antivir Personal - Free Antivirus & disokong kuat oleh Malwarebytes Anti-Malware =)

Aril tak takut ke kena virus? siapa yang tak risau kalau pc ada virus kan.Cumanya kena pandai jaga pc. Itupun sudah memadai untuk mengelakkan anda daripada sebarang virus. Pernah pada suatu ketika, sejenis virus ini pernah popular sehingga mampu merosakkan hardware pc! Virus tersebut adalah CIH, bermula pd tahun 1998, virus ini merebak dgn banyaknya melalui usenet terutamanya alt.warez groups. So, virus seperti ini cukup merisaukan disebabkan mampu merosakkan hardware dan terpaksa untuk menukar motherboard yang lain. 

Kali ini aril hendak mengajak rakan2 untuk melihat sama ada hidup atau tidak antivirus yang ada pada pc anda.

Bagaimana? 

1) Copy & paste kod ini di notepad
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H* 

Selepas copy & paste di notepad, 

2) Save kan notepad sebagai aril.exe, perkataan aril boleh diubah mengikut kehendak anda. 

3) Klik dua kali pada file aril.exe

Sekiranya antivirus anda dapat mengesan file tersebut sebagai virus, bermakna antivirus di dalam pc anda masih berfungsi. Tetapi harus diingat, virus ini hanyalah yang ringan sahaja. Ada banyak lagi virus yang berisiko, tujuan virus ini hanyalah untuk "testing" sahaja sama ada antivirus dapat mengesan kehadiran virus. File tersebut akan didelete dengan sendirinya oleh antivirus anda.

Sekiranya antivirus anda tidak dapat mengesan apa2, lebih baik anda install mana2 antivirus software. PC anda dalam keadaan yang berisiko! bila2 sahaja system pc anda mampu diganggu oleh virus.

Selamat mencuba! ^_^

30 comments:

  1. apa yang pelik bro? cari je kat google..belambak:)

    ReplyDelete
  2. Memandangkan Aril pakai Avira juga,...
    So, tak perlu lah wa test cz wa pon pakai AVIRA FREE gak!

    Untung ke jadi SILENT READER?

    ReplyDelete
  3. hahaha..gud2! klu avira free x detect..aril ada malwarebytes tuk backup..depend la, sndiri pndai guna:)

    ReplyDelete
  4. na tnye na tanye... hehe...
    erm nia try bt tp ble na bkk dy ckp version xcompatible... tu mksdnye ad prob ke ap?

    ReplyDelete
  5. Nia Kmj..hehe..peliknya..nia guna windows apa?=)

    ReplyDelete
  6. nia gune window 7 home basic :D

    ReplyDelete
  7. urm..apa yg x compatible..musykil2..hehe:D

    ReplyDelete
  8. xade pun lepas dah save kat desktop??

    ReplyDelete
  9. Muhammad Faris..

    da tuka format kepada .exe?

    da klik jadi apa?

    ReplyDelete
  10. yg kte kne copy tu..virus kew??

    ReplyDelete
  11. yup!..tp virus ringan sahaja..kita buat melalui arahan..daripada notepad bole menjadi "virus"=)

    ReplyDelete
  12. betul.....!!!
    version not compatible
    -w7 home
    *ada virus lain ka utk TEST?

    ReplyDelete
  13. test je...jgn lingkup plak
    bg la ..nk test BitDefender Total Security 2011 ni..
    leh detect ka........dak

    ReplyDelete
  14. waa.. berkesan.. pas save, my kaspersky trs detect n delete.. hahahaha :)

    ReplyDelete
  15. anonymous..

    aduiii..nnti ak carikan virus yg x berat..coz byk virus ak berat2 bro,,bole rosak smpai xleh reboot:)

    ReplyDelete
  16. anonymous..

    heh..gud! anda dikira terselamat dari virus:)

    ReplyDelete
  17. memang best..ade tindak balas kaspersky terus delete..nak share boleh..

    ReplyDelete
  18. hoyahadis..

    boleh share..jgn lupa kreditkan disini..thanx:)

    ReplyDelete
  19. dapat detect ! Panda Internet Security 2012 aku terus padam virus tuh :D

    ReplyDelete
  20. faris..

    nice! sentiasa update av k:)

    ReplyDelete
  21. bru save je ds delete pun oleh avast...kool....

    ReplyDelete
  22. my AVG is work.... terbaek

    ReplyDelete
  23. sy gne microsoft security essential jer...dpt detect elok jer...tanks....info menarikkk...

    ReplyDelete
  24. anonymous..

    gud! kongsikan dengan rakan yg lain:)

    ReplyDelete
  25. jgn lupe pakai Argente utilities juge.mmg baguih bende ni.lepas dload check dkt virus total online.tool ni mcm spybot ada immune

    ReplyDelete
  26. Been using AVG security for a number of years now, I recommend this solution to everyone.

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate