Tuesday, July 12, 2011

Cara lajukan carian FB di browser hanya menggunakan CMD!

Melajukan carian FB di browser hanya menggunakan CMD!

Mesti anda tertanya kan kenapa mesti carian Facebook di browser. Coz simple, Facebook sudah menjadi kebiasaan site yang kita kunjungi hari-hari. So, disini akan ditunjukkan kaedah iaitu hanya menggunakan CMD, anda boleh masuk FB site di browser dengan cepat dan mudah. Ditujukan khas kepada yang rasa malas nak klik banyak benda. Saya sertakan disini tutorial bergambar bagaimana untuk melakukannya. Contoh yang saya buat adalah di site saya sendiri, http://softwarefordummies.blogspot.com/ ,terpulang untuk anda letak berapa banyak site anda suka pun xpe!

Ikuti Tutorial bergambar. Klik "Read More"
 
Buka "notepad.exe" anda.

Tulis yang tertera di bawah ini:

@echo off
title my browser
color 07
echo.
echo PLEASE CHOOSE UR FAVOURITE SITE!

echo 1.software 4 dummies
echo 2.facebook.com
echo 3.nuffnang
echo 4.mediafire
echo 5.exit
echo.
set /p web=Type Option:
if "%web%"=="1" start http://www.softwarefordummies.blogspot.com
if "%web%"=="2" start http://www.facebook.com
if "%web%"=="3" start http://www.nuffnang.com.my
if "%web%"=="4" start http://mediafire.com/
if "%web%"=="5" exit

goto home  

 
  

Klik "Save as" pada File!


Letakkannya di "Dekstop" anda, ubah file name kepada "aril.bat"


Hasil notepad yang telah dibuat! Sila klik pada icon!
 

Sila type '1' sekiranya anda mahu login site http://softwarefordummies.blogspot.com/
Sila type '2' sekiranya anda mahu login site http://www.facebook.com/
Sila type '3' sekiranya anda mahu login site http://www.nuffnang.com.my/
Kemudian tekan "Enter"

Selamat Mencuba!

12 comments:

  1. Nampak Coding Trus Jem Kepala..haha
    Thanks Share ..

    ReplyDelete
  2. hehe..bese la bro..tp ni simple je..x mcm php, javascript or bla..bla..bla..selamat mencuba!^_^

    ReplyDelete
  3. boleh buat tutorial on photography softwares? macam lightroom..

    ReplyDelete
  4. muchang..maafkan saya..tujuan blog ini hanya difokuskan kepada software sharing, serta ebooks..tutorial pun ada kaitan dengan softwares.hehe..banyak sgt nk fokus, nnti nmpk berterabur:)

    ReplyDelete
  5. mcm menarik . huhu , nak req ni , cehhh ngengada lak . nak req cmner nak ubah fb jadi lain . phm x? jadi lain dr fb skng . mksdnya mcm theme lah , ntah , susah nk ckp . hehe tp nk fb nmpk lain ., mcm org2 buat skng ni

    ReplyDelete
  6. aeryn:hehe..setakat ni x taw plak cmne..xpe,,nnti kt try godek2 dlu..if ada,ada la ea..

    daylachan:hehe..nama blog pun software..ebook pun byk jgk..cari slow2 k;)

    kotak itam: mesti cuba! x rugi beb:)

    ReplyDelete
  7. senang sangat ! thanks ! jom shopping http://www.akulahfaris.com/2011/07/shopping-online.html

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate