Thursday, July 7, 2011

Cara ringankan blog melalui HTML/JavaScript!

Bagaimana hendak melajukan "loading page" blog? Caranya mudah iaitu hanya dengan menggunakan HTML/JavaScript sahaja. Tak perlu edit benda pelik-pelik yang menyusahkan diri anda sendiri. Benda ini pun sudah di"testing" dan hasilnya agak memuaskan. Tidak percaya? Anda boleh mencubanya, sekiranya tidak nampak perbezaannya, juz REMOVE sahaja. Ikut sahaja step-step yang diberikan.

Step-step :

1. Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy kod di bawah kemudian paste pada content HTML/JavaScript

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

3. Save! Well done!

13 comments:

  1. like like like... blog lg laju utk siap load wlaupn dgn connection y low :D

    ReplyDelete
  2. hehe..gud2!klu x laju,remove je..tak bawak kesan apa-apa pun. saya pun pakai kat blog sya ni yg agak berat..huhu:)

    ReplyDelete
  3. musa khairul umam, sila klik read more utk keterangan lanjut..tQ for coming!:)

    ReplyDelete
  4. enna banana..dialu-alukan..sebat sahaja apa yang ada disini!:)

    ReplyDelete
  5. Yeay... blog ni dah ringan dah la.. guna lazy load.. gambar akan load lambat.. sebab tu laju..

    ReplyDelete
  6. cara ni hnay berkesan utk blog yg bnyak gambar..sebaiknya guna css compressor..:)

    ReplyDelete
  7. fikri..heh..taw xpe...agak ringan jgk la blog ak wlpn x sberapa:)

    ReplyDelete
  8. josrevolution...heh..mcm ak la..blog ak byk sgt gmbr..tu yg ak guna tuwh..bg laju sket load..:)

    ak x pndai guna css compressor,,ak da minx tlng masta fikri compresskan..menjadik! cuma ada mslh sket bila da compress:)

    ReplyDelete
  9. nak cari design 2 kat ner...xpndai la...kna bkak ape lu...

    ReplyDelete
  10. anonymous..

    kan kat tab blogger ada posting, comments, settings, design, monetize & stats...klik kat kotak design:)

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate