Sunday, August 7, 2011

Aril ajak tingkatkan kualiti password!

Salam sejahtera buat pengunjung sekalian, disini aril ingin berkongsi serba sedikit tips untuk tingkatkan kualiti password anda tidak kira sama ada password di facebook, myspace, nuffnang, blog dan sebagainya. Baru2 ini pengguna internet dikecohkan dengan hackers yang dikenali sebagai Gaysec. Pelbagai laman Malaysia digodam! termasuklah Nuffnang, Cimb, Tv3, gengblogger dan yang terkini Advertlerts. Anda boleh selusuri kisah selanjutnya disini. Gaysec telah bertindak secara profesional untuk membuktikan sekuriti di Malaysia masih berada di tahap yang lemah. Baru-baru ini heboh pula ketua hackers, Lulz security ditangkap di England. Ikuti kisahnya disini.

Justeru, ramai pengguna laman maya merasa khuatir dan risau sekiranya mereka pula menjadi mangsanya. Seterusnya, aril hendak mengajak rakan2 semua supaya berwaspada dan cuba praktikkan dengan tips2 yang aril kongsikan ini. Aril bahagikan kepada 6 perkara asas untuk diketahui. Semoga ia bermanfaat untuk anda semua.
 
Antara tips-tips tingkatkan kualiti password anda adalah seperti berikut:-

1) Jangan menggunakan default password!  aril hendak tekankan disini supaya jangan gunakan password yang pertama kali kita terima. Kemungkinan dikalangan anda yang masih buta IT masih tidak menukar password yang sedia ada. Antara alasan yang biasa diberikan adalah takut lupa, lupa, lupa. Sebagai contoh password tmnet streamyx, password asal adalah "tmnet123". Sesiapa sahaja boleh menggodam masuk streamyx anda sekiranya masih tidak mengambil endah password yang digunakan. Tidak mustahil sekiranya anda adalah mangsa yang seterusnya. Rata-rata pengguna masih tidak tahu akan hal ini.

2) Jangan menulis password!
Elakkan untuk menulis password anda dimana sahaja contohnya di notepad, stickies, handphone, microsoft word, nota  dan sebagainya. Anda mungkin akan digodam! sebagai contoh sekiranya password yang anda letakkan dimana-mana besar kemungkinan akan diketahui oleh rakan2 anda. Bagaimana caranya, sekiranya terbuang user id dan password di dalam recycle bin dan tidak tahu mencarinya, ia boleh dicari kepada mereka yang tahu. Tidak mustahil datangnya dari rakan anda sendiri ataupun hackers! tidak lama kelamaan ia tetap akan diketahui.

3) Wajib gunakan password yang kuat!
Apakah yang dimaksudkan dengan password yang kuat? Password yang kuat disini bermaksud pelbagai karakter yang digunakan di dalam password sebagai contoh "12345softWaRe67890!@4#$%^&duMmies*()<>?:"{}~/*-+"..anda rasa password ini sudah cukup kuat? aril katakan YA daripada anda gunakan password seperti ini "software1234". Harus diingatkan bahawa sistem memberikan anda panjang password minimal 6 karakter dan maksimum adalah 254 karakter! semakin panjang password anda, semakin kuatlah tahap password anda.


4) Selalu Mengubah Password!
Ramai antara kita pasti mengatakan leceh untuk mengikuti tips ke-4 ini. Begitu juga aril, tapi apakan daya. Kita harus berwaspada dan selalu update password2 yang sedia ada. Sekiranya kerap menukar password anda, semakin sukar mereka hendak menggodam password anda. Semuanya bergantung kepada tuan punya belog, sama ada hendak menukarnya dalam seminggu, sebulan, 2 or 3 bulan dan lain2. Yang pasti, jangan anda terlupa password yang baru anda masukkan.

5) Jangan guna password yang sama pada beberapa akaun!
 Senang sahaja kefahamannya, sebagai contoh akaun Fb anda telah di hack, hacker telah mengetahui user id dan password anda. Sekiranya password yang sama juga anda gunakan untuk akaun blog, yahoo, nuffnang dan sebagainya, lebih mudah keje hacker untuk memasuki akaun anda. Justeru, ia sangat berbahaya untuk kesihatan laman anda. Buat masa ini, alasan lupa untuk mengingat akaun dan password tidak lagi boleh diguna pakai termasuk diri aril sendiri.

6) Jangan gunakan hint password!
 Kebiasaan akan ada di dalam sistem sebagai langkah untuk mengingat semula password yang dimasukkan. Seperti login pc/laptop, anda diminta untuk memasukkan password dan juga hint password.
Jangan difikirkan melalui hint password ini, hacker mampu mendapatkan password anda.Cara yang paling biasa digunakan menggunakan konsep "try & error", lama kelamaan password anda tidak lagi selamat sekiranya pertanyaan berjaya dijawab oleh hacker tersebut.

Selamat mencuba!=)
Blogger Prihatin, .: Mr Aril :.
softwarefordummies[dot]blogspot[dot]com

*Sekiranya anda merasakan entri ini bermanfaat untuk anda, rakan2, sahabat handai dan seangkatannya, copy entri ini di blog anda sebijik-bijik macam entri ini termasuklah title & gambar(link kan ke blog ini). Juga "tag" kan entri ini sekurang-kurangnya 3 rakan blog anda. Terima kasih diatas keprihatinan anda membaca dan juga rasa hormat anda terhadap pemilik blog ini. Justeru,setelah anda copy entri ini di blog anda, aril akan letakkan blog anda di blog pilihan! bersama Abg ben, Adamxis, Yuyu seperti ditunjukkan dibawah ini sebagai penghargaan buat anda!


Sila sertakan link entri anda di ruangan komen yang disediakan di bawah ini. Sekian.^_^

48 comments:

  1. tpy kn arill
    kfg2 law slalu tkar nty jdy pning mne satu ny pasword bwu aku eheeh

    law bt posword ssah plax..tkot trlupe..
    heheh

    tu pendapat aku..
    pesanan ikhlas aku cehhhhh

    law bleyh jgn ltak hal2 peribadi kt web kew.blog kew..nk ltak pown ltak yg simple2 jew:)

    ReplyDelete
  2. hehe..wokeh2..TQ 4 sharing;)..dj ade2mama da smpai..cuma blum post je..bleh ada2mama buat review blog ni x..hehe..kat ranking alexa..

    ReplyDelete
  3. hehe..g kat sini ade2mama..

    http://www.alexa.com/siteinfo/softwarefordummies.blogspot.com#

    pastu g kat review, "write a review"

    tulis la apa yg berkenan kat blog ni..tu je..hehe:D

    ReplyDelete
  4. owhhh sng aje..kej den tu comment ny ahahaha
    takot..dapt yg bwu,..cni lupe ahaha
    xdela graw joooo..
    sni bes ade software..sne leyh boleyh tuju lagu x???
    heheh

    ReplyDelete
  5. ehehe..mana ada lupa..ingt je nama ade2mama nie..hoho..
    sana leyh tuju komen je..hahaha
    g la komen..xmo malas2:P

    ReplyDelete
  6. alexa ni tuk ranking dunia..termasukla ranking kat malaysia..nampak kat alexa tu ada ranking blog ni..klu nk tgk smua ranking kat website yg kt tgk, kena install toolbar alexa..nnti auto dye tunjuk ranking keberapa..best!:)..nnti leyh tgk ranking ade2mama..

    ReplyDelete
  7. xboelyh la..adoi..da registr pown xleyh..

    ReplyDelete
  8. register guna akaun fb je ade2mama..msti boleh:P

    ReplyDelete
  9. xde...xbt...mama xkasi bt hehehe

    ReplyDelete
  10. hehe..xpela gitu..aril suh org len je;)

    ReplyDelete
  11. xleyh:(
    soe..

    ala ranking kte mst jau puyew..blog biase jew...xpower cm org tuuuuu
    lalalalalala
    hehehe

    ReplyDelete
  12. hehe..oke..xpe;)

    semua bermula daripada jauh, hnya usaha yg mmbezakan kt:)

    ReplyDelete
  13. amboi...pndai arill brkate2 hehehe..umpama mimpi dalm mimpi ehehe

    ReplyDelete
  14. tips yang baik..terbaik..tahniah! :)

    ReplyDelete
  15. Terimakasih dgn perkongsian ini, yang sepatutnya membuka mata semua blogger.


    satu perkongsian: http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/07/contest-aku-berpuisi-maka-pada-siapa.html

    ReplyDelete
  16. Nijam Ijam..tengs bro coz lawat blog aril yg tak seberapa nie:)

    ReplyDelete
  17. leeya abdul..sama2..semua pengguna internet harus berwaspada mulai saat ni:)

    ReplyDelete
  18. pasword aku lbh kurg cmni bentuknya

    H2o00sEvEnBl0gSp0t. amacam...ha3..ada huruf besar kecik...

    btw nice entri..

    ReplyDelete
  19. pergh..night walker..dasyat la tuwh..da boleh ingt besar kecik..hehehehe..lama2 penink gak tuwh..hehe:D

    ReplyDelete
  20. follow back arrayah.info - password satu rahsia............

    ReplyDelete
  21. oke! abu idris..selamat datang:)

    ReplyDelete
  22. ha3..mula2x pening nk ingt, tp bila dh biasakan diri menaip password.. dh senang dh...laju je taip...ha3

    ReplyDelete
  23. hish, password byk2 t pening, habes tertukar. hahaha

    ReplyDelete
  24. Night Walker..aril setuju giler dgn anda!ahahaha..coz org yg mncuba shj yg tahu x susah nk ingt password!kena rajin2kan menulis password..;)

    ReplyDelete
  25. nadia fathiah..biasa berlaku termasuk aril sendiri...tetapi lama kelamaan, tak sampai 2 hari anda da cekap mengingati password anda..hehe..kena tanya mana yg biasa buat:)

    ReplyDelete
  26. kita hanya mampu utk mencegahnya=)

    ReplyDelete
  27. good info!
    ingat mrsfaizor, ingat makeup & skincare

    ReplyDelete
  28. mrsfaizor..

    hehe..TQ!..

    wahh..ada trademark sendiri! i loike:)

    ReplyDelete
  29. taikotai sudah lama ma gua tak visit ini blog..gua pegi masjid..gua cari pahala ma

    ReplyDelete
  30. uzair..

    memey arr..bulan poce nie:P

    ReplyDelete
  31. Thanks for sharing..
    Sangat leceh especially kene selalu tukar, lepas tuh jangan sama password utk setiap account
    Kebarangkalian untuk lupa password adalahs angat tinggi. Hahaha
    Tapi demi keselamatan, we have to bare la kan :)
    Thanks for sharing..
    Ada twitter tak?

    ReplyDelete
  32. pojiepooh..

    kbiasaan kt mcm itu..selalu kata lupa password yg telah dibina..ttp skrg mcm2 leyh terjadi..we shud be care:)..sama2..twitter? do follow me..ada kat atas skali klu pasan ada icon twitter & fb;)

    ReplyDelete
  33. semua benda pakai no password sama

    ReplyDelete
  34. si para2..

    risiko anda sgt tinggi sbnrnarnya jika pass smua sama..utk mndptkn pass anda mnjd mudah:)

    ReplyDelete
  35. terbang bersamaku..

    TQ! kongsi dgn rakan2 yg lain:)

    ReplyDelete
  36. eheh..bgus2,blh praktikkan ni..takot wo0 kne hack kan..

    ReplyDelete
  37. cik siti aziz..

    hehe..btul3:)..
    tapi x leh harapkan 100%..ni sekadar ingin mmbantu stakat mana yg mampu:)

    ReplyDelete
  38. nak tanya, mana 2mama tu pergi...cari blog dia tak jumpa.....

    ReplyDelete
  39. suez..

    ade2mama ke..urm..da lupa lak link blog dye-.-

    ReplyDelete
  40. w0keyh...,lps nie grenti wat cam at ats...;))

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate