Saturday, February 18, 2012

Cara lindungi gambar dengan "watermark"!


Siapa yang tidak suka merakam gambar bukan. Baik menggunakan telefon bimbit, kamera digital, tablet atau perakam lain, gambar meniadi medium penting untuk merakam saat-saat yang dirasakan berharga. la kemudiannya tidak terhad hanya untuk simpanan di komputer. Gambar-gambar yang indah ini pastinya mahu dikongsi bersama individu lain, dan cara paling mudah hari ini yang sering digunakan adalah menerusi perkongsian maya.

Sama ada memuat naik ke laman sosial, blog, forum atau sekadar menjadikan ia wajah profil di talian, semua orang pasti gilakan perkongsian gambar. Mereka mahu setiap masa yang berharga turut dilihat dan dirasai oleh individu penting di sekeliling mereka. Gambar bayi baru lahir, gambar sambutan ulang tahun, gambar konvokesyen, gambar percutian dan banyak lagi yang terlalu sayang untuk disimpan tanpa diperagakan.

Namun, yang menjadi masalahnya adalah, tidak ramai yang mengetahui bahawa gambar-gambar yang dimuat naik ke Internet, boleh disalah gunakan, dieksploitasi, dicun dan bermacam-macam-macam lagi. Kes-kes seperti gambar-gambar yang mempunyai nilai bukan sahaja dari segi peribadi malah gambar foto itu mampu menjana wang. dicuri dan digunakan oleh orang lain yang kemudiannya mendakwa merekalah empunya gambar berkenaan.

Gambar-gambar ini dalam sekelip mata juga boleh dipanjangkan dan dihebahkan ke seluruh rangkaian tanpa pengetahuan anda apabila la disalin, dimuat turun dan digunakan baik untuk tujuan baik-baik atau boleh jadi juga untuk tujuan jahat.

Oleh sebab itu anda memerlukan 'sesuatu' bagi mengesahkan imej itu milik anda dan menghalang pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab daripada merompak karya anda sewenang-wenangnya. Watermark bukan teknik baru, namun teknik ini sering dipandang tidak penting.

Memang kadang kala prosedur untuk meletakkan Watermark pada imej sedikit melecehkan terutama untuk yang kurang mahir dalam menggunakan perisian suntingan gambar seperti Adobe Photoshop atau perisian profesional yang lain. Tidak kena caranya, imej pula yang akan terjejas.

Tetapi dengan laman aplikasi dalam talian watermark-images.com, anda hanya perlu beberapa langkah mudah dan imej itu akan ditandai dengan penanda khas anda sepenuhnya, percuma. Mungkin limitasinya, hanya penanda teks yang boleh dimuatkan pada gambar anda. Terdapat juga servis Watermark talian lain yang menggunakan imej atau logo. Tetapi Watermark dalam bentuk teks sebenarnya adalah sebuah Watermark yang paling mudah dan paling berkesan untuk dihasilkan, serta di watermark-images.com ia memang ringkas.

Anda juga boleh mengubah teks, jenis tulisan, warna. kadar transparensi dan kedudukan Watermark. Terdapat juga tambahan beberapa aplikasi lain yang dapat memenuhi selera anda untuk menempatkan Watermark tanpa menjejaskan 'kejelitaan' gambar anda. Jika anda seorang yang menghargai hasil karya dan ingin melindungi foto berharga, anda patut mencubanya kerana ia akan memberikan anda tahap keselamatan yang lebih meyakinkan agar gambar anda tidak dieksploitasi di talian.

Anda mempunyai limit saiz fail sehingga 10MB setiap satu dan diberikan kelebihan untuk memuat naik sehingga 20 imej sekali gus bagi ditandakan dengan Watermark dalam satu masa. Ini akan menjimatkan masa anda di samping hasilnya amat memuaskan.

Gambar-gambar ini dalam sekelip mata juga boleh dipanjangkan dan dihebahkan ke seluruh rangkaian tanpa pengetahuan anda apabila ia disalin, dimuat turun dan digunakan baik untuk tujuan baik-baik atau boleh jadi juga untuk tujuan jahat.

Jom ikuti langkah-langkah berikut:-

Langkah 1 >> Sila layari laman web http://watermark-images.com


Langkah 2 >> Masukkan "Watermark Text" di dalam kotak yang disediakan. Kemudian, pilih gambar yang ingin anda jadikan sebagai imej watermark anda dan klik pada "Upload Images". (20 gambar maksimum anda boleh muatkan watermark secara serentak).


Langkah 3 >>  Sila ubah "Font Properties", "Position of watermark", "Special effects" dan juga "Box around text" mengikut kesuaian anda. Kemudian klik "Watermark Your Images" untuk imej anda diproses.

Langkah 4 >> Hasilnya adalah seperti berikut. Anda boleh ubah "watermark" ini mengikut citarasa anda.

Semoga berjaya! ^_^

Sumber Rujukan: Majalah PC Disember 2011

4 comments:

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate