Sunday, June 26, 2011

Kenali web browser anda!


Tahukah anda..??

Web browser yang kita gunakan sehari-hari ada 'engine'nya tersendiri. Secara umumnya ada 4 engine utama iaitu PRESTO, TRIDENT, WEBKIT dan GECKO. Berikut adalah antara senarai web browser yang menggunakan engine ini mengikut kategori.

PRESTO: Opera

TRIDENT: Internet Explorer, Avant, Maxthon, LunaScape

WEBKIT: CHROME, Safari, Srware Iron, New Flock, LunaScape

GECKO: FIREFOX, SeaMonkey, K-Meleon, Old Flock, Songbird, LunaScape

Sumber : Wikipedia

Sudah kenal web browser anda? bagus.. anda "user" yang PRIHATIN. ^_^

8 comments:

  1. sebenarnya browser yang paling bagus yang mana....?

    ReplyDelete
  2. Lunascape tbaek, tlaju, tcanggih coz gabungan chrome+ie+firefox !!!^_^

    ReplyDelete
  3. hana nabihah:

    baru tahu?xpe kita sama2 tahu kay..bila lagi nak tahu kan..hari2 guna benda ni:)

    ReplyDelete
  4. SO WHAT IS THE DIFFERENT BTW PRESTO AND WEBKIT? I GUESS U SHUD KKNOW!

    ReplyDelete
  5. beza presto dan webkit?

    kedua-dua adalah layout engine

    presto: layout engine untuk opera. opera software yang bangunkan layout engine ni..lebih kurang nak katakan presto ni milik OPERA.

    webkit:dorg bangunkan google chrome dan safari.

    kedua-dua ada beza iaitu dari segi rendering web pages:)..yg presto ni tahu dynamic.

    ReplyDelete
  6. chrome bagus kan?..tapi dia guna ram banyak ler...

    ReplyDelete
  7. hehe..bgus gak..kelajuan berbanding mozilla mmg tdk dpt disangkal..bila ada kkuatan pasti ada kelemahan, bg ak chrome tak stabil mcm mozilla..mybe mozilla da lama beroperasi dr chrome..mrk da tahu byk klemahan2 yg ada..chrome kan latest..mungkin perlu byk dipertingkatkan kestabilannya..coz byk benda yg x support lg sbgai cth mudah idm(internet download manager)..so ak still guna mozilla:)

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate