Tuesday, January 31, 2012

Tutorial Dream Scene untuk Windows 7!

Apakah yang dimaksudkan dengan dream scene? dream scene ini adalah sesuatu perisian dimana apabila diaktifkan, ianya boleh mengubah dekstop pc/laptop daripada background yang statik/tetap ke background yang boleh bergerak. Masih tidak jelas? jom lihat hasil kerja yang aril buat di bawah ini..


Bagaimana? rasa menarik kan . Sebenarnya tak susah nak buat benda ni. Hanya memerlukan beberapa langkah sahaja. Pertamanya, anda harus memiliki perisian ini iaitu Windows 7 DreamScene Activator 1.1. Sila download disini :

 Download Link
Password: software4dummies

Cara penggunaan: Sila estrak dahulu fail Windows 7 DreamScene Activator 1.1.exe ke dekstop anda. Kemudian, anda harus "run as administrator" fail tersebut untuk mendapat kebenaran dari anda sendiri selaku admin. Setelah itu, akan terpapar seperti di bawah ini.


Apabila sudah diaktifkan, tiba masanya untuk masukkan video untuk dijadikan background pada dekstop. Harus diingat bahawa video yang dimasukkan hanya berformat .WMV sahaja yang boleh diterima. Sekiranya ada video yang berformat .FLV, .MP4, .MKV, AVI dan lain-lain, anda boleh menggunakan Format Factory  atau lain-lain converter untuk menukarnya ke format .WMV. Di bawah ini aril tunjukkan cara untuk menukarkannya ke format .WMV. Sila download Format Factory di sini terlebih dahulu :


Berikut adalah contoh convert dari format .MP4 ke .WMV





 Tibalah masanya untuk jadikan video ini sebagai background dekstop anda..


Selesai! dan ini adalah hasilnya..

15 comments:

  1. Aazrie..

    ada kua pape error ke..boleh jelaskan scara terperinci mslh anda:)

    ReplyDelete
  2. huhu..masalah apa ea? da install da adobe flash player? then update directx..

    ReplyDelete
  3. AAAAAAAA.....Berjaya...thanks!!!!!

    ReplyDelete
  4. suka3..hee..teruskan buat tuto mcm ni lg eaa..;)

    ReplyDelete
  5. Anonymous..

    hee..tahniah!;) takziah bg yg x brjaya..kih3

    ReplyDelete
  6. Anonymous..

    TQ! rajin2 singgah ea;)

    ReplyDelete
  7. xjadi pun...juz dpt tukar vdio ke .WMV.xde pun set as desktop background.

    ReplyDelete
  8. jadi tapi vdio 2 crash.. pas 2 bla shutdown n start balik laptop, vdio 2 xde pon.. cmne??

    ReplyDelete
  9. anonymous..

    kat windows 7 je jd ea..

    ReplyDelete
  10. sicarius..

    mngkn mslh pada video..try vid yg lain..

    ReplyDelete
  11. dah 5 video buat tp error je...

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate