Friday, January 27, 2012

Tips keselamatan di Facebook!

PASSWORD SECURITY
Pastikan anda menggunakan kata laluan yang berbeza untuk akaun anda dalam talian yang berbeza. Anda juga perlu membuat kata laluan anda panjang dan kompleks dan menukarnya secara berkala. Ingat untuk mengelak daripada menggunakan perkataan kamus, perkataan yang dieja terbalik, mengulangi aksara, atau maklumat peribadi.
 
PERSONAL INFORMATION
Jangan bertindak balas terhadap permintaan untuk maklumat peribadi dari sumber-sumber yang tidak diketahui. Menyediakan maklumat seperti nombor keselamatan sosial atau butir-butir kewangan boleh mendedahkan anda kepada kecurian identiti atau jenis jenayah yang lain.
 
MESSAGES AND LINKS
Sentiasa berhati-hati apabila klik pada link atau membuka lampiran, walaupun ia telah dihantar atau yang dicatatkan oleh rakan atau lain-lain sumber bereputasi. Jika anda mempunyai apa-apa keraguan, mendapatkan pengesahan terus daripada penghantar. Terutamanya berhati-hati dengan mesej yang termasuk tawaran menarik atau permintaan segera, dan berhati-hati untuk pautan yang memerlukan anda dengan serta-merta memberikan login dan kata laluan. Jika anda tidak pasti sama ada tapak yang anda adalah benar atau palsu, taip URL (contohnya, www.facebook.com) terus ke dalam bar alamat penyemak imbas anda.
 
BROWSER SAFETY
Pastikan anda mempunyai versi yang paling terkini pelayar web anda, dan ia dilengkapi dengan perlindungan anti-phishing. Anda boleh lakukan ini dengan memeriksa laman web untuk syarikat penyemak imbas anda, atau dengan pergi ke "Help" atau "About" seksyen dalam program pelayar anda. Pelayar popular termasuk Firefox, Internet Explorer, dan Safari.
 
COMPUTER SECURITY 
Pastikan anda telah menetapkan sistem operasi anda untuk mengemas kini secara automatik. Anda boleh melakukan ini dari "Settings" atau "Preferences" menu. Anda juga perlu mempunyai "up-to-date" memasang perisian keselamatan yang menyeluruh yang termasuk anti-virus, anti-spyware, anti-phishing, dan firewall.
 
ACCOUNT SFAEGUARDS
Facebook menyediakan alat-alat yang mudah untuk membantu anda menjejaki aktiviti anda dan login, mengawal maklumat anda berkongsi, dan membuktikan identiti anda jika anda kehilangan akses ke akaun anda. Belajar bagaimana untuk menggunakan alat-alat dan orang-orang yang yang sama di laman web lain supaya anda sentiasa berada dalam kawalan.
 
REPORTING
Jika anda terjumpa dengan scam penipuan, laporkan supaya tindakan boleh diambil. Facebook dan laman web lain menyediakan pautan laporan yang banyaka ada pada tiap-tiap kandungan, serta cara-cara untuk melaporkan mesej spam dan e-mel. Anda juga patut melaporkan penipuan kepada pihak berkuasa berkaitan di negara anda.

2 comments:

  1. I am using AVG security for a couple of years, I recommend this solution to everyone.

    ReplyDelete
  2. Ever wanted to get free Instagram Followers?
    Did you know that you can get these ON AUTOPILOT & TOTALLY FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate