Friday, February 24, 2012

Ustaz Azhar Idrus - Hukum Pakai Software Cetak RompakOrang-orang Kafir Hakiki ini terbahagi kepada 2 macam gerombolan orang, iaitu :

1) Kafir Zimmi (iaitu kafir yang jinak/berjanji setia dan tidak memerangi Islam) - Mereka itu telah dijelaskan oleh Allah Swt. di dalam Al Qur'an ul Ghafuur :

"Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil".

Surah Al-Mumtahanah (60) : ayat 8.

Dari ayat ini, para mufassirin dan fuqaha menegaskan : Kafir Zimmi adalah orang kafir yang diam dan hidup dalam wilayah pentadbiran ummat Islam, mereka berjanji setia kepadanya, mengikut peraturannya, membayar jizyah, hidup bersama muslimin dan tidak memusuhi Islam. Mereka dijaga kebajikan dan dijamin keselamatan oleh Negara Islam.

Rasulullah Saw. menjaga kepentingan dan kehormatan mereka ini sepertimana sabda Baginda :

"Barangsiapa yang melakukan kezaliman terhadap orang kafir yang ada perjanjian dengan pemerintah Islam, atau membatalkan haknya, memberatkan kepadanya lebih dari kadar kemampuannya, mengambil daripadanya dengan cara yang tidak baik, maka aku akan mempertahankannya di hari Kiamat".

Hadis sahih riwayat imam Abu Daud rohimahullah : No. 2654.

Allah Swt. telah memerintahkan supaya para mukminin berlaku adil kepada semua manusia (termasuklah kafir zimmi) dan tidak menjatuhkan hukuman hanya kerana mengikut perasaan, hawa nafsu atau dorongan kebencian seterusnya menyebabkan ketidakadilan. FirmanNya di dalam Al Qur’an ul Haaq :

“Wahai orang-orang yang beriman! Jadilah kamu sebagai penegak keadilan kerana Allah, (ketika) menjadi saksi dengan adil, Dan janganlah kebencianmu terhadap suatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah kerana (adil) itu lebih dekat kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sungguh, Allah Maha Teliti dengan apa yang kamu kerjakan”.

Surah Al Maidah (5) : ayat 8.

2) Kafir Harbi (iaitu kafir yang memusuhi Islam dan diperangi) - Mereka itu telah dijelaskan oleh Allah Swt. di dalam Al Qur'an ul Kabiir :

"Sesungguhnya Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawanmu orang-orang yang memerangimu karena agama dan mengusir kamu dari negerimu, dan membantu (orang lain) untuk mengusirmu. Dan barangsiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim".

Surah Al Mumtahanah (60) : ayat 9.

Dari ayat ini, para mufassirin dan fuqaha menegaskan : Kafir Harbi adalah orang kafir yang diam dan hidup dalam wilayah pentadbiran ummat Islam atau diluarnya, mereka berkhianat kepada Negara Islam, memusuhi, tidak mahu berdamai, menjalankan usaha merosakkan ummat Muslimin dan agama Islam. Mereka ini mesti diwaspadai dan diperangi sekiranya mereka menyerang ummat Islam atau membantu pihak lain menyerang ummat Islam. Dan Allah Swt. juga memerintahkan kita ummat Muslimin supaya tidak menjadikan mereka sahabat, kawan rakan, pembela dan wali (pemimpin).

Wednesday, February 22, 2012

Cara mengintip pengintip - Ghostery!


Pernahkah anda sedari yang anda diintip ketika sedang melayari Internet? Jika tidak, baik anda berhati-hati kerana banyak laman web kini ditanam dengan Web Bug untuk mengintip anda. Sesetengah Web Bug ini tidak merbahaya iaitu sekadar mengawasi anda untuk respon tertentu. Namun ada juga Web Bug yang berselindung disebalik muka web untuk mengumpul maklumat tentang diri anda tanpa anda ketahui.


Tetapi, apakah pula Web Bug? Secara ringkasnya, Web Bug merupakan grafik pada laman web atau pada mesej emel yang direka untuk memantau individu yang mengunjungi laman web atau mesej emel. la selalunya tidak kelihatan kerana saiznya kecil sahaja iaitu kira-kira 1x1 piksel.

Pentadbir laman web menggunakan Web Bug untuk mempelajari lebih lanjut tentang diri anda, apa yang anda lakukan, mana yang anda klik, apa yang anda lihat dan sebagainya. Meskipun anda merasakan dengan memadam Cookie penggunaan Internet boleh membantu menangani masalah ini, namun ia tidak begitu. Memadam Cookie mungkin boleh melindungi privasi anda di Internet tetapi Web Bug masih ada di situ untuk mengintip anda.

Selain memasang perisian sekuriti Internet seperti antivirus dan anti Spyware (iaitu satu kemestian tanpa kompromi), anda juga boleh menambah aplikasi atau Add On ini pada pelayar web anda untuk mengintip si pengintip ini. Ghostery boleh dipasang pada pelayar web Mozilla Firefox secara percuma dan ia membantu memberi amaran sekiranya sesebuah laman web yang anda lawati mengandungi Web Bug.

Muat turun Ghostery pada add-on Firefox.

Sumber Rujukan: Majalah PC Jan 2010

Tuesday, February 21, 2012

Rahsia trafik mendadak naik hingga 700 UV!


Wow! begitu gembira sekali apabila trafik mencurah-curah masuk blog ini! tengs all yang sudi jenguk blog ini. ^_^ Korang memang sporting! aril akan cuba tambahkan lagi tips dan triks serta tutorial yang best2 lagi pasni..teruskan melekat di sini..jangan lari mana2..haha..

Nak tahu rahsianya? sejak sahaja aril mendaftar dengan komuniti-komuniti ini, trafik seperti menggila!

Lihat sahaja kepada kedudukan mereka di tangga dunia..sangat hebat! dan ini adalah rahsia aril untuk memilih mereka ini sebagai platform untuk meningkatkan trafik pada blog! gunakan komuniti ini sebaik mungkin. Tidak mustahil untuk anda lakukannya..jom ikuti tutorial best kat bawah nie..^_^

4 langkah untuk melindungi komputer anda!


1. Pasangkan firewall dan pastikan ia dihidupkan.

Firewall menolong anda melindungi komputer anda daripada pengodam yang mencuba untuk memadamkan maklumat, merosakkan komputer atau mencuri kata laluan atau nombor kad kredit anda.

Terdapat tiga jenis asas firewall - perisian, perkakasan router dan router tanpa wayar. Perisian adalah perisian keselamatan internet yang ada fungsi firewall, manakala perkakasan router pula membolehkan anda membuat tetapan untuk menghalang sebarang anasir jahat yang dikenalpasti. Begitu juga router tanpa wayar dan ia boleh menghalang segala anasir yang menggunakan laluan rangkaian tanpa wayar.


2. Pastikan sistem operasi anda dikemaskini.

Pengemaskinian perisian sepatutnya menjadi keutamaan kepada keselamatan dan kebergantungan komputer anda. la merupakan perlindungan terakhir daripada aktiviti jahat dalam talian. Pastikan pengemaskinian itu dilakukan berjadual contohnya setiap hari Ahad atau dua minggu sekali.

Untuk mengemaskini sistem operasi anda (Windows) anda boleh pergi ke URL

http://www.update.microsoft.com/windowsupdate/v6/thanks.aspx?ln=en&&thankspage=5


3. Pastikan perisian antivirus anda juga dikemaskini.

Virus dan spyware adalah dua jenis perisian jahat yang anda perlu jauhkan daripada komputer anda. Anda perlukan teknologi antivirus untuk menghalang virus dan anda perlu kemaskini dengan kerap. Tiada sebarang sistem keselamatan yang menjadi 100% selamat.

Anda boleh terus meningkatkan keselamatan komputer anda dan mengurangkan sebarang jangkitan dengan menggunakan firewall, pastikan sistem anda dikemaskini, pastikan anda melanggan perisian antivirus terkini dan ikutilah langkah-langkah penggunaan IT yang baik.

Satu lagi tip mudah : Kerana tiada kaedah keselamatan yang boleh menjamin perlindungan 100%, maka adalah bagus jika anda menyimpan salinan fail-fail utama atau kritikal secara berkala sebelum berhadapan dengan virus atau masalah lain.

4. Pastikan teknologi antispyware anda yang terkini.

Walaupun program spyware berlainan daripada virus, ia boleh bertindak seakan virus dan menghasilkan risiko yang sama. Untuk berlindung terhadap spyware, gunakan perisian antispyware seperti Windows Defender.

Virus dan spyware adalah dua jenis perisian jahat yang perlu komputer anda elakkan. Dapatkan perisian antispyware untuk mengelak spyware dan pastikan ia dikemaskini selalu.

Spyware dan sebarang perisian jahat akan menggugat keperibadian anda, menganggu anda dengan tetingkap popup, memperlahankan komputer anda dan boleh merosakkan komputer anda.

Terdapat beberapa cara melindungi komputer anda dari spyware dan perisian jahat. Langkah pertama adalah menggunakan firewall. Langkah kedua kemaskini perisian anda. Langkah ketiga ubah tetapan pada pelayar web anda internet [internet explorer atau firefox] iaitu mengubah pada Tools > Internet Options > Security.


Sumber: Majalah PC Jan 2010

Saturday, February 18, 2012

Cara salin maklumat web dengan mudah!


Dunia serba canggih ini memerlukan kepantasan. Ya! Kepantasan bertindak dan apa sahaja yang menjimatkan masa pastinya menjadi pilihan. Kalau tidak anda akan terkebelakang daripada orang lain yang berlumba-lumba menjadi yang pertama.

Abaikan cara lama bagi menyimpan dan mencetak maklumat daripada laman web dengan kaedah 'copy & paste' yang kadang kala melecehkan. Masa bagi menyunting informasi yang diperoleh itu ke dalam Word dengan kaedah lama sepatutnya boleh anda gunakan bagi melaksanakan tugasan lain.

Mungkin sesetengah pihak menyatakan laman web ini hanya sebuah lagi laman web dalam talian biasa yang memberikan khidmat secara percuma. Tetapi persepsi itu mungkin sedikit silap. JoliPrint memberikan anda kemudahan yang sememangnya menjadi impian sesetengah pengguna setia dunia tanpa sempadan, yang ingin menyimpan maklumat penting diperoleh di web tanpa perlu pendaftaran, tanpa perlu 'copy paste' serta tanpa memerlukan kaedah lain yang sukar.

Menerusi JoliPrint, kita hanya memuat naik URL laman yang dikehendaki dan JoliPrint akan menukarkan laman web yang anda kehendaki itu dalam format PDF dengan hanya satu klik. Ya kita bercakap tentang menukarkan laman web terus ke format PDF.

Dengan kaedah yang mudah ini, anda bakal menjimatkan masa yang telah terbuang sebelum ini. Dengan satu klik butang 'Joliprint it', laman web format PDF telah tersedia untuk anda. Selain itu. pengguna juga mampu membuat pilihan sama ada mahu terus mencetak, menyimpannya di desktop, ataupun berkongsi maklumat dengan rakan-rakan di laman sosial secara langsung.

Laman web dalam format PdF ini juga boleh menjadi pilihan untuk anda membukanya pada bila-bila masa secara offline dan membaca laman kegemaran di waktu senggang anda. Sesuai untuk kegunaan dan bacaan menerusi tablet yang popular masa kini. Joliprint sahaja semuanya.

Langkah-langkah adalah seperti berikut:-

Langkah 1 >> Sila layari laman web http://joliprint.com/


Langkah 2 >> Masukklan url website yang ingin anda salin dalam format pdf. Kemudian klik butang "joliprint it!"


Langkah 3 >> Setelah itu, ia akan mengambil masa untuk memproses. Apabila selesai, akan tertera perkataan "Saved" bermakna anda berjaya untuk menyimpan fail tersebut.


Langkah 4 >> Kemudian, klik "Click here" dan anda diberi beberapa pilihan sama ada ingin simpan dalam bentuk "Google docs", kongsi dengan rakan-rakan anda melalui laman sosial di Facebook, Twitter dan juga Email. Link juga turut disertakan untuk berkongsi muat turun dengan rakan-rakan.


Langkah 5 >> Selesai! Sekarang anda akan lihat hasilnya yang begitu menarik! Cepat dan kemas tanpa perlu kata apa-apa. Cetak apa jua maklumat di laman web.

Selamat mencuba! ^_^

Nota: Untuk memudahkan penggunaanya, anda boleh layari laman ini http://joliprint.com/bookmark-instructions/ dan terdapat beberapa pemasangan add-on pada pelayar sama ada di IE, Firefox & Safari mahupun Chrome. Install sahaja add-on mengikut pelayar yang anda gunakan.

Sebagai pengguna pelayar firefox, aril diminta untuk klik butang secara kekal dan letakkannya di bawah "Bookmark Toolbar". Hasilnya seperti di bawah ini. Apabila anda melayari sesuatu website dan anda ingin mencetak dan menyimpannya di dalam bentuk pdf, klik sahaja Joliprint yang berada di bookmark anda. Proses menyimpan akan mengambil sedikit masa.


Jadi, aril ingin meminta jasa anda untuk mempromosikan cara mudah ini kepada rakan-rakan anda. Ramai lagi yang masih tidak tahu akan tips ini. Agar sama-sama kita manfaatkannya demi keselesaan kita apabila berada di laman maya yang sedikit sebanyak membantu kerja-kerja kita. Wassalam.

Sumber Rujukan: Majalah PC November 2011

Cara lindungi gambar dengan "watermark"!


Siapa yang tidak suka merakam gambar bukan. Baik menggunakan telefon bimbit, kamera digital, tablet atau perakam lain, gambar meniadi medium penting untuk merakam saat-saat yang dirasakan berharga. la kemudiannya tidak terhad hanya untuk simpanan di komputer. Gambar-gambar yang indah ini pastinya mahu dikongsi bersama individu lain, dan cara paling mudah hari ini yang sering digunakan adalah menerusi perkongsian maya.

Sama ada memuat naik ke laman sosial, blog, forum atau sekadar menjadikan ia wajah profil di talian, semua orang pasti gilakan perkongsian gambar. Mereka mahu setiap masa yang berharga turut dilihat dan dirasai oleh individu penting di sekeliling mereka. Gambar bayi baru lahir, gambar sambutan ulang tahun, gambar konvokesyen, gambar percutian dan banyak lagi yang terlalu sayang untuk disimpan tanpa diperagakan.

Namun, yang menjadi masalahnya adalah, tidak ramai yang mengetahui bahawa gambar-gambar yang dimuat naik ke Internet, boleh disalah gunakan, dieksploitasi, dicun dan bermacam-macam-macam lagi. Kes-kes seperti gambar-gambar yang mempunyai nilai bukan sahaja dari segi peribadi malah gambar foto itu mampu menjana wang. dicuri dan digunakan oleh orang lain yang kemudiannya mendakwa merekalah empunya gambar berkenaan.

Gambar-gambar ini dalam sekelip mata juga boleh dipanjangkan dan dihebahkan ke seluruh rangkaian tanpa pengetahuan anda apabila la disalin, dimuat turun dan digunakan baik untuk tujuan baik-baik atau boleh jadi juga untuk tujuan jahat.

Oleh sebab itu anda memerlukan 'sesuatu' bagi mengesahkan imej itu milik anda dan menghalang pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab daripada merompak karya anda sewenang-wenangnya. Watermark bukan teknik baru, namun teknik ini sering dipandang tidak penting.

Memang kadang kala prosedur untuk meletakkan Watermark pada imej sedikit melecehkan terutama untuk yang kurang mahir dalam menggunakan perisian suntingan gambar seperti Adobe Photoshop atau perisian profesional yang lain. Tidak kena caranya, imej pula yang akan terjejas.

Tetapi dengan laman aplikasi dalam talian watermark-images.com, anda hanya perlu beberapa langkah mudah dan imej itu akan ditandai dengan penanda khas anda sepenuhnya, percuma. Mungkin limitasinya, hanya penanda teks yang boleh dimuatkan pada gambar anda. Terdapat juga servis Watermark talian lain yang menggunakan imej atau logo. Tetapi Watermark dalam bentuk teks sebenarnya adalah sebuah Watermark yang paling mudah dan paling berkesan untuk dihasilkan, serta di watermark-images.com ia memang ringkas.

Anda juga boleh mengubah teks, jenis tulisan, warna. kadar transparensi dan kedudukan Watermark. Terdapat juga tambahan beberapa aplikasi lain yang dapat memenuhi selera anda untuk menempatkan Watermark tanpa menjejaskan 'kejelitaan' gambar anda. Jika anda seorang yang menghargai hasil karya dan ingin melindungi foto berharga, anda patut mencubanya kerana ia akan memberikan anda tahap keselamatan yang lebih meyakinkan agar gambar anda tidak dieksploitasi di talian.

Anda mempunyai limit saiz fail sehingga 10MB setiap satu dan diberikan kelebihan untuk memuat naik sehingga 20 imej sekali gus bagi ditandakan dengan Watermark dalam satu masa. Ini akan menjimatkan masa anda di samping hasilnya amat memuaskan.

Gambar-gambar ini dalam sekelip mata juga boleh dipanjangkan dan dihebahkan ke seluruh rangkaian tanpa pengetahuan anda apabila ia disalin, dimuat turun dan digunakan baik untuk tujuan baik-baik atau boleh jadi juga untuk tujuan jahat.

Jom ikuti langkah-langkah berikut:-

Langkah 1 >> Sila layari laman web http://watermark-images.com


Langkah 2 >> Masukkan "Watermark Text" di dalam kotak yang disediakan. Kemudian, pilih gambar yang ingin anda jadikan sebagai imej watermark anda dan klik pada "Upload Images". (20 gambar maksimum anda boleh muatkan watermark secara serentak).


Langkah 3 >>  Sila ubah "Font Properties", "Position of watermark", "Special effects" dan juga "Box around text" mengikut kesuaian anda. Kemudian klik "Watermark Your Images" untuk imej anda diproses.

Langkah 4 >> Hasilnya adalah seperti berikut. Anda boleh ubah "watermark" ini mengikut citarasa anda.

Semoga berjaya! ^_^

Sumber Rujukan: Majalah PC Disember 2011

Bill gates genius yang dermawan!


Legenda industri teknologi komputer yang membuka syarikat pertama ketika usia di sekolah menengah.

William Henry Gates III atau lebih dikenali masyarakat seluruh dunia sebagai Bill Gates adalah genius menakjubkan yang dikagumi seluruh pelosok dunia. Berbicara mengenai individu berkarisma ini, seperti yang kita semua sedia maklum, beliau adalah pengasas Microsoft Corporation, syarikat perisian popular yang dibangunkannya bersama Paul Allen. Bermula daripada minat, beliau akhirnya berjaya membangun sebuah empayar besar yang cukup tersohor, dan menjadi antara individu terkaya seluruh dunia hasil daripada minatnya itu.


Beliau telah dilahirkan di Seattle, Washington tanggal 28 Oktober 1955. Ketika meniti zaman mudanya, beliau telah diberi nama timangan 'Trey' oleh neneknya membawa maksud atau merujuk kepada pemain kad ketiga serta kedudukannya yang merupakan anak lelaki ketiga dalam salasilah nama Gates.

Menyorot sedikit sejarah silamnya, beliau dilihat mempunyai kecenderungan dan kemahiran dalam bidang matematik dan sains kerana kecemerlangan yang diperoleh ketika di sekolah rendah. Berikutan itu, beliau telah dihantar mengembangkan bakat geniusnya di sekolah terbaik di Seattle, Lakeside School For Boys. Di sinilah menjadi titik permulaan kepada pencetus era baru teknologi pengkomputeran konvensional ini apabila beliau telah mempamerkan minat yang tinggi dalam bidang pengaturcaraan GE menggunakan BASIC sehingga dibenarkan untuk tidak menghadiri kelas matematik di sekolah itu.

Ketika usianya 14 tahun, Bill Gates sebenarnya telah memulakan syarikat usaha samanya bersama Paul Allen dan Paul Gilbert yang digelar Traf-O-Data. Mereka membina komputer kecil yang mempunyai kegunaan mengawal trafik lalu lintas dan perisian untuk memproses data. Walau bagaimanapun, apabila umum Bill Gates diketahui, syarikat pertama beliau itu telah kehilangan hampir kebanyakan peluang perniagaan. Pada musim luruh 1973, beliau telah mendapat peluang melanjutkan pelajaran ke Universiti Harvard dalam bidang undang-undang sebelum turut berkenalan dengan Steve Ballmer yang kini memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Microsoft Corporation.

Risiko adalah asas utama pemula kejayaan

Selepas melalui pelbagai peristiwa yang menjadi titik tolak kepada perkembangan cita-cita beliau, Bill Gates telah menubuhkan syarikat, Micro-Soft, bersama Paul Allen dan mengambil langkah drastik dengan mengambil cuti belajar dari Harvard untuk memberikan lebih tumpuan kepada pemiagaan barunya. Perjalanan perkembangan syarikat itu ternyata mengejutkan dengan mencipta peluang-peluang pemiagaan besar. Walaupun beliau dihormati kerana kebijaksanaan mencipta peluang, beliau juga sering kali dikritik sebagai pesaing yang tidak adil ketika menjalankan pemiagaan sehingga menyebabkan beliau terpaksa dihadapkan ke mahkamah beberapa kali.

Ketika tahun 1980 an, Microsoft telah berjaya memperkenalkan versi sistem operasi menggunakan Graphical User Interface (GUI) berdasarkan idea yang diasaskan oleh Xerox Corporation, dan dikemaskinikan oleh Apple. Microsoft melancarkan sistem operasi baru yang dinamakan “Windows" sebagai 'senjata' yang lebih mudah digunakan (friendly to users) untuk bersaing dalam pasaran perisian.


Windows 3.0 yang dikeluarkan pada 1990 mencipta kejayaan besar apabila terjual 10 juta unit hanya dalam tempoh dua tahun. Hal ini memberikan kredibiliti pada Microsoft sebagai syarikat paling unggul dalam industri sistem operasi. Bill Gates juga sentiasa lahir dengan idea-idea baru, di mana buah fikirannya banyak membuka jalan kepada teknologi yang ada kini. Beliau sentiasa memikirkan sesuatu di luar kotak dan memberi kebaikan kepada masyarakat seluruh dunia secara global.

Kehidupan peribadinya turut menjadi tumpuan dunia

Bergelar bilionair muda ketika berusia 31 tahun, Bill Gates terus-menerus mencipta kejayaan bersama syarikatnya dan juga kehidupan peribadi.
Walaupun beliau dihormati kerana kebijaksanaan mencipta peluang, beliau juga sering kali dikritik sebagai pesaing yang tidak adil ketika menjalankan perniagaan.
Menyelak kehidupan peribadinya, beliau telah mengahwini bekas pengurus produk di Microsoft, Melinda French pada 1 Januari 1994 dan dikurniakan tiga orang cahaya mata Jennifer Katharine (1996) dan Phoebe Adele (2002), serta seorang anak lelaki, Rory John Gates (1999).

Jennifer Katharine

Mereka kini menetap di rumah mewah di Lake Washington, Medina dengan nilai aset berkenaan dikatakan $125 juta. Rumah 66.000 kaki persegi ini mempunyai kolam renang sedalam 18 meter dengan sistem muzik dalam air (underwater). Gim pula seluas 2,500 kaki persegi, manakala ruang makan 1.000 kaki persegi. Antara barangan paling berharga yang dimiliki oleh Bill Gates adalah Codex Leicester, iaitu koleksi tulisan saintifik oleh Leomado da Vinci yang dibelinya pada harga $30.8 juta. Bill Gates turut dikenali sebagai seseorang yang gemar membaca dan mempunyai perpustakaan besar di rumahnya serta gemar bermain tenis dan golf pada waktu lapang.


Di sebalik sifatnya yang dilihat sentiasa bekerja keras dan tegas ketika bekerja, beliau sebenarnya turut mempunyai naluri hartawan dermawan. Buktinya pada tahun 2000, Bill Gates menubuhkan Yayasan Bill & Melinda Gates, sebuah yayasan amal bersama isterinya bertujuan menyalurkan dana-dana termasuk biasiswa kolej kepada yang kurang berkemampuan untuk membayar yuran pelajaran, ubat-ubat untuk AIDS, membantu pesakit-pesakit di negara-negara: dunia ketiga dan banyak lagi. Sehingga kini, beliau telah menyumbang hampir berbilion-bilion dolar bagi tujuan kebajikan.

Sebagai penghormatan atas kerja-kerja amal dan sumbangan yang diberikan, Bill Gates dan isterinya telah menerima anugerah "Prince of Asturias Award" dari International Cooperation pada Mei, 4, 2006. Selain itu pasangan itu juga turut dianugerahkan dengan "Order of the Aztec Eagle” untuk kerja amal dan sumbangan mereka di dalam kesihatan dan pendidikan sedunia terutamanya di Mexico untuk program 'Un pais de lectores'.


Sumber Rujukan: Majalah PC Januari 2012

Friday, February 17, 2012

5 langkah lajukan Windows pada PC!


Untuk entri kali ini, aril ingin kongsikan serba sedikit tips untuk melajukan windows anda tanpa perlu untuk membawanya ke kedai untuk mengatasi masalah lembab pc (bazir duit) tanpa tahu apa masalah yang sebenarnya dihadapi. Sebut sahaja mengenai penjagaan pc, perkara yang seharusnya diambil penekanan ialah dari segi penyenggelaran pc secara tetap. Majoriti pengguna pc seringkali tidak mengambil endah bagaimana windows pc beroperasi. Bagaimana perkataan "lembab" itu boleh hadir pada pc mereka. Mereka tahu untuk menggunakan iaitu membuat kerja-kerja pejabat yang bersangkutan dengan pc, melayari internet, meletakkan fail secara pukal di pc, proses menghantar fail melalui ftp dan lain-lain.

Tetapi mereka tidak hiraukan prestasi pada pc! PC ini merupakan sistem. Ia perlu diselenggara selalu. Seperti manusia juga, untuk memiliki badan yang sihat, kita perlu bersenam dan bersukan untuk mengelakkan prestasi kita berkurangan. Sama juga halnya dengan pc, perlukan senaman (penyelenggaran) yang rapi. Sekiranya tidak, prestasi PC anda makin berkurangan pada sesuatu tempoh masa sekiranya tiada penyelenggaraan yang dilakukan. Perkara ini penting untuk meningkatkan jangka hayat pc pada masa yang mendatang. Justeru, untuk menangani masalah kurangnya prestasi pada pc, beberapa langkah perlu diambil perhatian selain untuk melajukan windows anda!

Langkah 1 >> Gunakan tool Disk Space percuma ataupun secara berbayar. 

Untuk menghapuskan junk files dan program-program yang tidak berguna dari komputer anda. Antara tool-tool yang menjadi kegemaran aril ialah Ccleaner 3.15 dan juga Tune Up Utilities 2012! tidak kurang hebatnya juga produk Advanced SystemCare Pro! kedua-duanya merupakan utiliti baik yang perlu berada di dalam pc anda. Antara fungsi-fungsi perisian ini adalah seperti berikut:
  • Membuang temporary files internet.
  • Mengosongkan recycle bin.
  • Membuang temporary files pada windows.
  • Membuang program install yang tidak berguna.
 Ccleaner

 Tune Up Utilities

Langkah 2 >> Melaksanakan Hard Disk Defragmentation secara berkala. 

Bagaimana? anda boleh menggunakan disk defragmenter yang tersedia ada dalam windows anda. Tool ini digunakan untuk merawat hard disk dari file yang terfragmentasi. File yang terfragmentasi akan mengurangkan space pada hard disk dan akan memperlambatkan sistem. Cara kerja disk defragmenter adalah menata kembali file-file yang terdapat pada hardisk. Cumanya apabila menggunakan defragmentation pada windows secara percuma, ia mengambil masa untuk melakukan kerja. Anda boleh menggunakan software seperti Smart Defrag, Tune Up Utilities 2012 pun ada menyediakan tool ini dan rasa sudah cukup cekap untuk melakukan defragmentasi pada harddisk anda.

 SmartDefrag

Tune Up Utilities

Langkah 3 >> Membersihkan registry pada windows. 

Ia memainkan peranan utama dalam meningkatkan kelajuan komputer anda. Malangnya, Windows tidak memberikan apa-apa tool yang dibina untuk membersihkan registry. Jadi, anda perlu menggunakan pembersih komersial yang berdaftar seperti Paretologic PC Health Advisor ,SysRegClean Pro, System Mechanic Pro untuk melakukannya dengan cekap. Setiap kali apabila anda menginstall atau membuang program, atau melakukan perubahan pada PC, masukan baru atau "new entry" akan dimasukkan pada registry anda. Banyak key yang masuk dan dibuang dan masuk semula menyebabkan key ada yang invalid dan tidak berguna pada registry. Ia menyebabkan registry anda tersumbat atau terkumpul! kesan yang akan berlaku ialah prestasi pc akan berkurangan dan berisiko untuk berlakunya "error messages" dan "system crash". Justeru, lakukan sekerap mungkin aktiviti membersihkan registry ini.

Paretologic PC Health Advisor

SysRegClean Pro

Langkah 4 >> Membuang program yang tidak berguna semasa startup.

Klik START dan tulis "msconfig" pada kotak RUN dan klik Enter. Akan keluar kotak System Configuration dan klik pada Startup seperti di bawah:-


Untick apa jua program yang dirasakan tidak berguna untuk beroperasi semasa startup. Semakin banyak program yang tidak bekerja sewaktu startup, semakin lajulah kelajuan pc anda. Nampak seperti hipotesis, lebih kurang la...

Langkah 5 >> Mengesan program Malware seperti virus dan spyware.

Bagi pengguna windows, anda tidak akan lari daripada menjadi mangsa virus. Potensi virus untuk merebak pada windows adalah sebanyak 99%! Disebabkan itulah syarikat-syarikat antivirus kaya raya apabila antivirus mereka mendapat pasaran yang meluas. Pencipta virus akan mula mencipta pelbagai virus pada windows dan tidak kepada pengoperasian sistem yang lain. Mereka tahu pasaran os yang terhebat ialah windows. Hampir majoriti di dunia ini ialah pengguna windows. Harga virus di windows akan melambung tinggi bergantung kepada kehebatan virus itu dan ini adalah hasil sumber pendapatan mereka.

Justeru, jadilah pengguna yang bijak dalam menangani masalah virus pada windows. Kehadiran virus ini mampu untuk menurunkan prestasi pc anda ketahap yang sangat teruk. Oleh itu, anda disarankan untuk mempunyai antivirus yang baik dan sentiasa dikemaskini untuk menghalang daripada serangan malware. Aril sarankan anda untuk menggunakan sama ada Eset Smart Security 5, Norton Antivirus 2012, ESET NOD32 Antivirus, Kaspersky Antivirus 2012 dan untuk pencegahan malware perlu ditambah dengan perisian ini, Malwarebytes Anti-Malware Pro...Selamat mencuba!^_^

Trend Micro Titanium Internet Security

Malwarebytes Anti Malware

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate