Sunday, July 31, 2011

Cara "print screen" dengan berkesan!

Anda masih tercari-cari software untuk "capture" apa sahaja yang berada di laman web anda seperti facebook, myspace, nuffnang, blog, dan lain2? ataupun file2 penting yang tersimpan di laman anda. Firefox sendiri ada menyediakan perkhidmatan khas melalui add-on untuk membantu masalah anda. Add-on yang dinamakan "ScreenGrab!" mampu untuk "capture" dari pelbagai sudut di laman browser anda. 

Bagaimana caranya?

kepada yang masih belum mempunyai installer Firefox, boleh dapatkannya di sini:-

Sila pergi ke Tools-Add-ons

Klik search dan taip ScreenGrab. Akan muncul box seperti di atas.

Sila klik untuk tumbesaran!

Klik "Install" di bawah sebelah kanan.

Selepas siap install dan download di browser, akan keluar seperti box di atas.
Klik "Restart now" untuk mengaktifkan "ScreenGrab" di browser anda.

Sila "right click" pada laman yang anda mahu "capture". Contohnya di facebook.
Klik ScreenGrab-Save-Selection
(pilih sudut capture mana yang anda mahukan)

Anda tidak terhad untuk menggunakan "selection" sahaja, terpulang sama ada untuk memilih Complete Page/Frame/Visible Portion/Window.

Save screenshot anda di mana2 sahaja, cth dekstop dan namakan file screenshot anda (aril.png).

Gambar di atas adalah hasil "selection" yang aril lakukan. Gambar yang telah di "capture" adalah sangat berkualiti. Tak caya? anda boleh cuba sendiri..

Selamat mencuba! ^_^

Cara "show hidden files" menggunakan regedit!

Sekiranya anda gagal mengesan file yang tersembunyi di pc, anda boleh menggunakan folder option untuk melihatnya seperti di bawah ini:-

Kaedah ini menggunakan "Folder Option"

My Computer-Organize-Folder and search options

Folder Options-View
Pilih sama ada hendak "Don't show hidden files, folders, or drives" atau "Show hidden files, folders, and drives"

Sekiranya kaedah di atas mengalami masalah seperti tidak wujud di pc anda, baru lah menggunakan kaedah alternatif melalui "regedit". Sila ikuti kaedah "regedit" di bawah ini.

Start - taip "regedit" - klik dua kali (add as administrator)

HKEY_CURRENT_USER - Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Cari "Hidden" dan right click - Modify

Tukarkan "Value data" kepada nilai "1", dan klik "OK"

Cari "SuperHidden" dan right click - Modify

Tukarkan "Value data" kepada nilai "1", dan klik "OK"
Sila tutup kotak "Registry Editor"

Hasilnya, anda akan dapat lihat "Hidden files" di dalam pc, contoh di atas dapat dilihat di bahagian "dekstop"

Selamat mencuba! ^_^

Cara simpan fail di dalam gambar!

Salam sejahtera kepada pengunjung sekalian, anda pasti tertunggu untuk trick apa yang cuba aril kongsikan. Untuk entri ini, aril akan tunjukkan cara bagaimana untuk mencantumkan gambar dengan fail anda. Bagaimana caranya? Langkahnya memerlukan anda fokus untuk mendapat hasil yang memuaskan. Ada kala tidak menjadi. Tapi tak mengapa, cuba sampai berjaya oke! usaha tangga kejayaan.
 So, aril da sediakan tutorial bergambar dan akan menerangkan bagaimana untuk melakukannya. Jom ringankan tangan, buka mata luas2 untuk mencubanya..aril akan cuba terangkan secara teliti supaya anda lebih mudah faham dan dapat ikuti langkah2 yang dibuat.

Ini adalah fail yang aril akan cantumkan bersama gambar (aril.txt)

 Ini adalah dokumen yang diperlukan untuk menyimpan fail di dalam gambar:-
1) Folder kosong (New folder)
2) Notepad kosong (New Text Document)
3) Fail untuk digabungkan bersama gambar (aril.txt)
4) Gambar yang akan digabungkan bersama fail (aril.jpg)

Jadikan fail untuk digabung tadi di dalam bentuk fomat .rar
Kepada yang belum memiliki winrar, boleh dapatkan disini:-


Ini adalah kesemua dokumen yang anda ada setakat ini setelah fail aril diubah daripada .txt kepada .rar.

Masukkan ketiga-tiga fail di kotak kuning ke "New Folder" yang berada di dalam kotak merah.

Sila klik dua kali pada "New Folder". Klik pada "New Text Document".

Sila copy & paste kod di bawah ini pada "New Text Document" yang dibuka tadi :-

@echo off
copy /b aril.jpg+aril.rar software4dummies.jpg
del aril
del aril.jpg
del aril.rar
del aril.bat

Kotak merah : Nama gambar yang ingin digabungkan (aril.jpg)
Kotak biru : Nama file .rar yang ingin digabungkan (aril.rar)
Kotak ungu : Nama gambar yang akan dihasilkan selepas proses gabungan (software4dummies.jpg)
Kotak hijau : Nama file notepad yang akan di "save as" (aril.bat)

Klik "File - Save as" pada "New Text Document" dan tukarkan "File name" kepada aril.bat

Sila delete file "New Text Document" yang kosong ini daripada folder anda.

Klik dua kali pada file aril.bat

Lihat hasilnya. File aril.jpg telah digabungkan bersama aril.rar dan menghasilkan file software4dummies.jpg
Hebat kan! Jangan risau..file anda tidak hilang. Ia masih berada di dalam software4dummies.jpg

Sila right click pada file software4dummies.jpg, pegi ke "Open with", dan klik pada WinRaR archiver

Kotak winRaR anda akan keluar bersama fail yang disimpan pada awal2 tadi (aril.txt)

Macam mana? best tak..semoga anda semua dapat buat dengan jayanya..aril cuma kongsi apa aril tahu..dan jangan lupa untuk mempromosi blog ni dengan rakan2 lain ea. Terima kasih atas sokongan anda semua! Sekiranya dah berjaya tu, rajin2 la komen ea..hehe

Selamat Mencuba! ^_^


Aril tidak berdaya lagi...

Pada pagi ini, aril masih tidak berdaya lagi..tidak berdaya untuk membalas kunjungan para sahabat yang tidak jemu2 untuk singgah di shoutmix. Bukannya untuk aril tidak melayan lagi apa sahaja chat yang ditinggalkan, cumanya aril mempunyai komitmen yang terpaksa untuk tidak melayani sebarang chat. 
Sudah 2 hari aril terpaksa meninggalkan kotak shoutbox disebabkan fokus membuat entri2 yang baru. Tidak ketinggalan juga mempunyai komitmen peribadi. Pada hari ini, tepat jam 2.40 am aril memohon maaf kepada rakan2 sekalian diatas terpaksa untuk kurangkan melayani chat di shoutmix. 

Kini, aril merasai bagaimana mempunyai follower yang ramai sehingga mencecah seribu. Apatah lagi blogger2 yang mempunyai beribu-ribu follower seperti Abg Ben, Yuyu, Hanis Zalikha, Mamat, Adamxis dan ramai lagi. Lihat bagaimana mereka terus gagahkan diri untuk melayan kesemua follower mereka dengan baik. Sehingga ada yang kena rajin buat macam2 segmen, kena update entri selalu, giveaway, pertandingan, review dan banyak lagi semata untuk menarik perhatian follower mereka.

Hampir 2 bulan blog ini beroperasi, aril dikira sebagai blogger yang aktif buat masa ini. Bayangkanlah daripada nilai ranking sebanyak 28 juta, juga digeruni oleh blogger baru dan kini 350 ribu sahaja  dalam masa tidak sampai 2 bulan. Pada pandangan aril, ia bukan sesuatu yang sia2. Pelbagai faedah yang boleh diperolehi melalui blog ini terutamanya ILMU yang dikongsi! duit yang kita dapat adalah sampingan sahaja. Ingat tujuan sebenar kita berblogging. Memang niat aril untuk kongsikan minat di blog ini iaitu semuanya berkaitan "software". Tidak lokek juga untuk berkongsikan tips2 komputer yang perlu diketahui.

Ramai antara blogger2 baru yang selalu mengimpikan duit dari blog yang dihasilkan. Bukan mudah sebenarnya untuk melakukannya, sekiranya anda mempunyai azam yang kuat, sudah tentu anda akan buat yang terbaik untuk blog anda. Sentiasa mengemaskini entri, selalu mendapatkan reaksi pengunjung mengenai blog anda, Sekurang-kurangnya anda tahu dimana kekurangan yang perlu diperbaiki. 

Apabila sudah mencapai beribu follower, anda akan merasai suatu kenikmatan iaitu berjaya mencapai follower yang banyak. Tidak kurang juga kepenatan yang diperolehi. Aril baru sahaja blogwalking kesemua pengunjung yang tinggalkan chat di shoutmix. Itulah perkara biasa yang aril akan lakukan. Hampir 5 page di shoutmix yang belum berusik (maksudnya belum blogwalking). Dan alhamdulillah telah berkunjung ke blog mereka.

Nak tahu berapa lama untuk menyiapkan blogwalking dalam 5 page itu? hampir 2 jam dengan tahap kelajuan internet yang kurang memuaskan (tak mampu nak beli unifi). Justeru, aril meminta maaf sangat2 kepada anda semua kalau lepas ni terpaksa tidak melayan chat di shoutbox atas sebab kesibukan. Ada masa aril jenguk tengok dan blogwalking. 

Cumanya berbeza seperti biasa yang aril lakukan. Juga kepada yang menjadi "follower" di blog aril, aril akan jadi follower anda juga. Tiap2 kali aril akan check muka2 baru di follower. So, tak perlu risau pasal benda tu. Aril akan cuba menghargai segala usaha anda untuk megenali diri ini, juga menjadi sahabat di blog ini. Ikhlaskan hati untuk menjadi blogger yang prihatin daripada blogger yang mempunyai tin kosong sahaja. 

Semoga anda teruskan sokongan di blog ini. Aril akan cuba lakukan yang terbaik oke!

 Selamat Menyambut Bulan Ramadhan ^_^

Saturday, July 30, 2011

Cara lihat antivirus anda berfungsi atau tidak!

Ada diantara anda menggunakan antivirus secara berbayar atau percuma. Komen pengguna yang menggunakan antivirus secara berbayar sudah pasti akan mengatakan ia lebih bagus untuk melawan segala virus yang berada di dalam pc berbanding antivirus percuma. 

Manakala antivirus percuma mesti akan merasakan ia berisiko untuk kena virus dan dikhuatiri boleh memudaratkan keadaan pc. Ternyata sangkaan anda kurang tepat sama sekali. Ada juga pengguna yang menggunakan antivirus berbayar tetapi di pc nya penuh dengan pembiakan virus disebabkan tidak menjaganya dengan baik. Nak tahu apa antivirus yang aril gunakan?  Avira Antivir Personal - Free Antivirus & disokong kuat oleh Malwarebytes Anti-Malware =)

Aril tak takut ke kena virus? siapa yang tak risau kalau pc ada virus kan.Cumanya kena pandai jaga pc. Itupun sudah memadai untuk mengelakkan anda daripada sebarang virus. Pernah pada suatu ketika, sejenis virus ini pernah popular sehingga mampu merosakkan hardware pc! Virus tersebut adalah CIH, bermula pd tahun 1998, virus ini merebak dgn banyaknya melalui usenet terutamanya alt.warez groups. So, virus seperti ini cukup merisaukan disebabkan mampu merosakkan hardware dan terpaksa untuk menukar motherboard yang lain. 

Kali ini aril hendak mengajak rakan2 untuk melihat sama ada hidup atau tidak antivirus yang ada pada pc anda.

Bagaimana? 

1) Copy & paste kod ini di notepad
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H* 

Selepas copy & paste di notepad, 

2) Save kan notepad sebagai aril.exe, perkataan aril boleh diubah mengikut kehendak anda. 

3) Klik dua kali pada file aril.exe

Sekiranya antivirus anda dapat mengesan file tersebut sebagai virus, bermakna antivirus di dalam pc anda masih berfungsi. Tetapi harus diingat, virus ini hanyalah yang ringan sahaja. Ada banyak lagi virus yang berisiko, tujuan virus ini hanyalah untuk "testing" sahaja sama ada antivirus dapat mengesan kehadiran virus. File tersebut akan didelete dengan sendirinya oleh antivirus anda.

Sekiranya antivirus anda tidak dapat mengesan apa2, lebih baik anda install mana2 antivirus software. PC anda dalam keadaan yang berisiko! bila2 sahaja system pc anda mampu diganggu oleh virus.

Selamat mencuba! ^_^

Cara buat Matrix!

Anda berminat dengan cerita matrix? sudah tentu anda ingin mencubanya di pc. Bukan untuk buat cerita tu di pc anda oke! ala yang warna hijau jatuh2 banyak tuwh. Nak buat cerita, kena download cerita matrix la ea. hehe. Ni semua rahsia komputer yang aril cuba kongsikan. Tak bahaya untuk dicuba oke! semuanya selamat, yang tak selamat dalam cite tuwh..^_^


Bagaimana caranya?

1) Buka file Notepad

2) Masukkan code seperti di bawah ini (copy & paste):-

@echo off
color 0a
cls
:A
echo 110001 00000software4dummies111101011101 0101software4dummies010 000111001 00011110010101software4dummies0100010 10011
echo 100011 10111software4dummies101000010000 0011software4dummies000 101000111 11010110010100software4dummies1100110 01011
echo 101001 10101software4dummies110001000111 0101software4dummies110 100011110 01010101010001software4dummies0101001 01010
echo 110001 00000software4dummies111101011101 0101software4dummies010 000111001 00011110010101software4dummies0100010 10011
echo 100011 10111software4dummies101000010000 0011software4dummies000 101000111 11010110010100software4dummies1100110 01011
echo 101001 10101software4dummies110001000111 0101software4dummies110 100011110 01010101010001software4dummies0101001 01010
goto A


3) Save Notepad ini sebagai aril.bat

File yang dihasilkan setelah save as "aril.bat"
4) Klik dua kali pada file ini

5) Matrix "Software 4 Dummies" sedang berlangsung di PC anda!

Selamat mencuba! ^_^


Banner tergempak abad ini!

Anyway TQ coz singgah entri ini. Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya mampu mempunyai banner khas sendiri. So, nak buat publisiti sikit mengenai banner ini. Sesiapa yang mempunyai banner di blog, boleh la kongsi dengan aril. Nanti mudah untuk saling mengenali. 

 
Tawaran kini dibuka! bila2 je boleh join oke! lagi cepat lagi bagus. Aril ada screenshot sket khas untuk banner ni. Mana yang masih tercari-cari di mana banner blog ini berada, sila ikut seperti yang dipaparkan. So, apa tunggu lagi, jom tukar banner! excited sangat bila ada banner ni..sila tinggalkan komen anda di sini setelah banner ini berkelip-kelip di blog anda..^_^

Cara guna 99 CMD Command!

Kepada pengunjung aril yang masih tidak tahu apakah itu CMD, aril nak terangkan serba sedikit mengenainya. Hasil bantuan pakcik google.

Windows Command Prompt atau biasa disebut DOS Prompt adalah jendela untuk menjalankan perintah atau mengakses fail dengan cara menuliskan perintahnya diikuti dengan menekan tombol Enter yg merupakan standard operasi dari MS-DOS sebelum era Windows. Sebaik sahaja memasuki DOS Prompt, anda sedang menjalankan fail CMD.EXE.

Pada Windows XP untuk masuk ke Command Prompt dimulai Start > All Programs > Accessories terus klik Command Prompt. Untuk windows vista & 7, boleh sahaja daripada Start > Run kemudian tuliskan "cmd" dan terus klik OK. Untuk melihat perintah yg dapat diterima tuliskan "help/?" terus tekan Enter, tetapi sekiranya ingin menggunakan pada DOS Prompt tentunya harus lebih dahulu faham dengan perintah MS-DOS. 


Aril biasakan jugak guna CMD prompt ini, coz lebih mudah untuk melaksanakan sesutatu di pc/laptop. Gambar di atas tu hasil screenshot yang aril buat. Macam2 ada kat CMD prompt ni. Sekiranya tidak faham, mungkin akan berlaku fatal error. System Windows tak dapat baca atau tidak dapat booting sama sekali. Jadi berhati-hatilah ketika menjalankan "Windows Command Prompt" ye kawan2. Di bawah ini aril senaraikan arahan/perintah yang boleh digunakan di CMD. 

Selamat Mencuba!^_^

Mouse Properties - main.cpl
Mouse Properties - control mouse
Minesweeper Game - winmine
Microsoft Syncronization Tool - mobsync
Microsoft Paint - mspaint
Microsoft Movie Maker - moviemk
Microsoft Chat - winchat
Malicious Software Removal Tool - mrt
Logs You Out Of Windows - logoff
Local Users and Groups - lusrmgr.msc
Local Security Settings - secpol.msc
Keyboard Properties - control keyboard
Internet Properties - inetcpl.cpl
Internet Explorer - iexplore
Internet Connection Wizard - icwconn1
Indexing Service - ciadv.msc
Iexpress Wizard - iexpress
HyperTerminal - hypertrm
Help and Support - helpctr
Hearts Card Game - mshearts
Group Policy Editor (for xp professional) - gpedit.msc
Game Controllers - joy.cpl
Free Cell Card Game - freecell
Fonts Folder - fonts
Fonts - control fonts
Folders Properties - control folders
Firefox - firefox
Findfast - findfast.cpl
Files and Settings Transfer Tool - migwiz
File Signature Verification Tool - sigverif
Event Viewer - eventvwr.msc
Driver Verifier Utility - verifier
Dr. Watson System Troubleshooting
Utility - drwtsn32
Display Properties - desk.cpl
Display Properties - control desktop
Disk Partition Manager - diskpart
Disk Management - diskmgmt.msc
Disk Defragment - dfrg.msc
Disk Cleanup Utility - cleanmgr
Direct X Troubleshooter - dxdiag
Device Manager - devmgmt.msc
DDE Shares - ddeshare
Date and Time Properties - timedate.cpl
Control Panel - control
Computer Management - compmgmt.msc
Component Services - dcomcnfg
Command Prompt - cmd
Clipboard Viewer - clipbrd
Check Disk Utility - chkdsk
Character Map - charmap
Certificate Manager - certmgr.msc
Bluetooth Transfer Wizard - fsquirt
Automatic Updates - wuaucpl.cpl
Add/Remove Programs - appwiz.cpl
Add Hardware Wizard - hdwwiz.cpl
Accessibility Wizard - accwiz
Accessibility Controls - access.cpl
Windows Magnifier - magnify
Windows Firewall - firewall.cpl
Windows Explorer - explorer
To check that XP hasn't any corrupt system files:
Wordpad - write
Windows Address Book Import Utility - wabmig
Windows Version - winver
Windows Address Book - wab
Windows Update Launches - wupdmgr
Utility Manager - utilman
Windows System Security Tool - syskey
User Account Management - nusrmgr.cpl
Windows Messenger - msmsgs
Telnet Client - telnet
Windows Media Player - wmplayer
TCP Tester - tcptest
Windows Management Infrastructure - wmimgmt.msc
Task Manager - taskmgr
System Properties - sysdm.cpl
System Information - msinfo32
System Configuration Utility - msconfig
System Configuration Editor - sysedit
SQL Client Configuration - cliconfg
Spider Solitare Card Game - spider
Sounds and Audio - mmsys.cpl
Shuts Down Windows - shutdown
Shared Folders - fsmgmt.msc
Services - services.msc
Security Center - wscui.cpl
Scheduled Tasks - control schedtasks
Scanners and Cameras - sticpl.cpl
Resultant Set of Policy (for xp professional) - rsop.msc Removable Storage Operator
Requests - ntmsoprq.msc
Removable Storage - ntmsmgr.msc
Remote Desktop - mstsc
Remote Access Phonebook - rasphone
Registry Editor - regedit32
Registry Editor - regedit
Regional Settings - intl.cpl
Printers Folder - printers
Printers and Faxes - control printers
Power Configuration - powercfg.cpl
Pinball Game - pinball
Phone Dialer - dialer
Phone and Modem Options - telephon.cpl
Performance Monitor - perfmon.msc
Performance Monitor - perfmon
Password Properties - password.cpl
Paint - pbrush
Outlook Express - msimn
On Screen Keyboard - osk
ODBC Data Source Administrator - odbccp32.cpl
Object Packager - packager
Notepad - notepad
Network Setup Wizard - netsetup.cpl
Network Connections - ncpa.cpl
Network Connections - control netconnections
Netmeeting - conf

Friday, July 29, 2011

Cara tukar template/layout profile FB!

Sebelum ini, ada seorang pengunjung "request" kat aril cara nak buat template/profil di FB. Tetapi aril tak ingat siapakah beliau disebabkan tak mengisi form secara formal. Seorang wanita. Justeru, aril tetap jugak tidak keberatan untuk membantu beliau dalam hal ini. Diharapkan beliau terjumpa entri ini.

Ada yang menginginkan layout seperti di Myspace/ Friendster untuk lebih sedap mata memandang. Bermacam-macam wajah yang ada di myspace. Mesti anda semua mahukan juga ia berlaku di FB ! jika dilihatkan default template di FB nampak sangat plain dan membosankan. Terutama bagi mereka yang sukakan warna-warni dalam kehidupan mereka.


So, bagaimana nak tukar template/layout profile FB yang lebih cun dan tertarik menarik kau memang d bomb? mudah sahaja caranya..iaitu dengan menggunakan aplikasi PageRagePageRage ada menyediakan beratus-ratus template/layout profile FB yang cun2 serta tak membosankan! so, kepada yang berminat boleh install dengan klik site di bawah ini:


Selamat mencuba!^_^

Cara tukar USERNAME profil FB!

Jom tukar USERNAME profil FB sekarang! rata2 masih tidak tahu lagi rahsia ini. Kenapa masih lagi gunakan identiti bernombor seperti ini:


Kata "username" ini cukup penting untuk memudahkan rakan2 "add" ataupun melihat profil anda. Tak perlu untuk beritahu identiti nombor kita berapa ataupun susah2 search nama atau tengok dalam friend list. Nampak agak melecehkan. Apa kata kita beritahu kawan2 kita seperti kata "username" di bawah ini:

Mudah kan? Tak tahu macam mana? klik sahaja di bawah ini :


Selamat Mencuba!^_^

My photo
Merupakan seorang ejen pemasaran internet yang mempunyai minat menjana pendapatan melalui internet. Juga berminat berkongsi ilmu yang ada untuk perkongsian bersama. Memegang prinsip "Sharing Is Caring" dalam kehidupan.

Translate